11.1.12

Això és el decreixement?

Ja fa una bona temporada que, de tant en tant, em poso el barret d'alternatiu i actuo conseqüentment. Això vol dir, per exemple, que he format part d'alguna coopeartiva de consum ecològic o que segueixo determinats debats o opinions que potser es podrien considerar "alternatives". 

Entre totes aquestes qüestions fa uns anys, tampoc gaires, que va sortir el debat de la necessitat imperiosa de decreixement, com a única forma de supervivència de la Humanitat, en general.

En aquells moments els debats eren diversos però, amanits amb salses diverses també, jo em vaig quedar amb una mena de consciència sobre els límits de les fonts d'energia tradicionals (posem el petroli, per exemple), o de la impossibilitat de mantenir a llarg termini, un món amb uns extrems tan contraposats en riquesa.

Un dels elements que no sabia gaire com "conjugar" en el món on vivim i amb el discurs del decreixement, era el que a mi em semblava una impossibilitat pràctica: com podíem estar sempre millorant, innovant i essent més eficients en tot plegat? En algun lloc hi havia d'haver un límit, pensava jo.

Hores d'ara el que em pregunto és si ja vivim en una època de decreixement, o no. Ja sé que el decreixment que es proposava en el seu moment tenia uns altres motius i uns altres funcionaments més generosos (vull dir, que no s'apostava per un decreixement perquè uns quants continuin enriquint-se encara una més, com semnla que passa ara).

Com que m'imagino que això és possiblement una qüestió de perspectiva, ja entenc que no hi haurà una resposta única al dilema. Però no m'importa, me'l continuo plantejant.

P.S Ara vé quan penso i escric, que potser fora més positiu parlar de pilotes d'or i aquestes coses que potser aixequen més la moral, oi?   

6 comentaris:

Montse ha dit...

jo m'estic preguntant el mateix que tu des dels anys 70's, que són els anys on vaig adquirir certa consciència, alternativa o no.

He estat alternativa en diversos aspectes de la meva vida, passant a tradicional, tornant a alternativa de nou i sentint-,me "sempre" fora de lloc.

O fora de joc?

és clar!

per això mai no he fet un gol amb condicions!!!

ara ho entenc...

un petonet alternatiu!

Yáiza ha dit...

Doncs no ho sé, no sé si la crisis es pot entendre com a decreixement... perquè la gràcia del que es parlava abans, era decréixer nosaltres, per a què cresquessin els que viuen al sud i així equilibrar una mica la balança, oi? I no sembla que ara estiguem fent (o poguem fer) gaire per ajudar...

Albert ha dit...

Veus, Montse, escrivint, ens anem entenent a nosaltres mateixos :)

Yáiza, tens raó. El post ja apuntava cap a aquí, però pel cap em ballen prediccions encara més negatives. De totes maneres, proposo que siguem mínimament optimistes i busquem altenatives. Per exemple, al CCCB, comença un cicle de xerrades sobre les virtuts. Pensem-hi!

egotista ha dit...

jo voto per parlar de pilotes d'or!
:-)

Albert ha dit...

Doncs parlarem del Bardem i de Bigas Luna :)

egotista ha dit...

:-D jajaja, aquí has estat fi...